7 Απριλίου 2010

Νέα γλώσσα της Αρχαίας Σκωτίας

Παλιότερα νομίζαμε ότι ήταν βραχογραφίες, εγχάρακτες απεικονίσεις έφιππων στρατιωτών ή δείγμα εραλδικής τέχνης. Τώρα "δένονται" όλα μαζί και μας δίνουν μια πρώτη εντύπωση από μια γραπτή γλώσσα που χρονολογείται από τους πρώτους Πίκτες της Σκωτίας, η οποία αν φτάσει να αποκρυπτογραφηθεί πλήρως, θα μας δώσει μια μοναδική εικόνα της αρχαίας σκωτικής ιστορίας.
Τα μυστηριώδη εγχάρακτα σχέδια από τους προγόνους των σύγχρονων Σκωτσέζων σύμφωνα με νέα έρευνα περιλαμβάνουν τη γραπτή γλώσσα των Πικτών, κέλτικων φύλων που ζούσαν στη σημερινή ανατολική και βόρεια Σκωτία από το 300 ως το 843.

Ο καθηγητής Ρομπ Λι του Πανεπιστημίου του Έξετερ τονίζει: "Γνωρίζουμε ότι οι Πίκτες είχαν προφορική γλώσσα, καθώς ο μοναχός και ιστορικός Βέδας την αναφέρει ως μια από τις 4 γλώσσες που μιλιούνταν στο νησί της Βρετανίας εκείνη την εποχή". Μαζί με τους συνεργάτες του, ανέλυσε τα σχέδια και τα συνέκρινε με γλώσσες όπως τα ιερογλυφικά, την κινεζική γραφή, τα λατινικά, τα αγγλοσαξονικά, καθώς και την παλιά νορδική, ιρλανδική και ουαλική γλώσσα. Αν και δεν ταίριαζαν με καμία, είχαν χαρακτηριστικά της γραφής μιας ομιλούσας γλώσσας.

O Πωλ Μπουισάκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, συμφωνεί ότι τα σχέδια αυτά των Πικτών μοιάζουν δείγματα μιας γραφής, κωδικοποίησης πληροφοριών που είχαν και προφορική μορφή. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε ακόμη.

Πρόκειται για έναν πλούσιο σε έκφραση τρόπο γραφής με ποικίλα σύμβολα: κέλτικα σχέδια (παρόμοια με αυτά του Βιβλίου Κελς), σκύλους, άλογα, τρομπέτες, καθρέφτες, χτένια, ελάφια, όπλα και σταυρούς. Που...περιμένουν να αποκρυπτογραφηθούν! "Αυτό που χρειάζεται είναι η ανακάλυψη της αντίστοιχης Στήλης της Ροζέτας των Πικτών".

via Discovery
photo via Wiki Commons

Δεν υπάρχουν σχόλια: