26 Μαρτίου 2010

Ο άνθρωπος από τη...Σιβηρία

Ένα νέο, άγνωστο είδος προϊστορικού ανθρώπου φαίνεται πως μόλις ανακαλύφθηκε από επιστήμονες, μετά από μελέτη του γενετικού υλικού από ένα δάχτυλο χεριού που βρέθηκε σε σπήλαιο της Σιβηρίας.

Το πλάσμα μέχρι στιγμής αποκαλείται "Γυναίκα Χ" και πιθανότατα ζούσε περίπου 30.000 χρόνια πριν. Ο Johannes Krause, από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Εξελικτικής Ανθρωπολογίας της Λειψίας, δήλωσε: "Επρόκειτο για μια αλληλουχία που έμοιαζε με ανθρώπους της εποχής, αλλά κάπως διαφορετική. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο ποτέ στο παρελθόν", αν και με τους συνεργάτες του απέφυγε να χαρακτηρίσει το εύρημα αυτό ως νέο ανθρώπινο είδος.

Οι επιστήμονες συνέκριναν το μιτοχονδριακό DNA της Γυναίκας Χ με DNA ανθρώπων, πιθήκων και Νεάντερταλ και η αλληλουχία δείχνει ότι η γενεαλογική της γραμμή εκτράπηκε πριν ένα εκατομμύριο χρόνια από τη γραμμή που "γέννησε" τα άλλα δυο είδη, συνεπώς η Γυναίκα Χ είναι νεότερη από τον Χόμο Ερέκτους.

Για πρώτη φορά, βρισκόμαστε μπροστά στην παρουσίαση και περιγραφή ενός ανθρωποειδούς όχι από τη μορφολογία του απολιθωμένου σκελετού του, αλλά από την αλληλουχία του DNA του.

Οι δρ. Paabo και Krause ανέφεραν ότι θεωρητικά είναι πιθανό ο Σιβηριανός...άγνωστος να σχετίζεται με ένα άλλο πιθανό τρίτο ανθρώπινο είδος, τον Homo floresiensis, το λεγόμενο "χόμπιτ" από την Ινδονησία, ηλικίας 17.000 ετών.

via Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια: