2 Νοεμβρίου 2009

Επιγραφές μυστήριο σε ναό Ναϊτών στη Σκωτία

Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια σκαλισμένη πέτρα γεμάτη...μυστήριο κοντά σε μια εκκλησία του 12ου αιώνα στο Μιντλόθιαν της Σκωτίας. Εκ πρώτης όψεως, φαινόταν να είναι το πάνω μέρος μιας σαρκοφάγου, σκαλισμένου με σχήματα.

Φωτογραφία: Kate Chandler
Φωτογραφία: Kate ChandlerΩστόσο, οι επιγραφές αποτελούν ένα πραγματικό παζλ για τους ερευνητές, που δηλώνουν ότι δεν έχουν ξαναδεί κάτι τέτοιο! Πρόκειται για μια μείξη συμβόλων παρόμοιων με κάποια που έχουν βρεθεί σε μνημεία Βίκινγκς, μεσαιωνικούς τάφους και κέλτικα ανάγλυφα.

Ο αρχαιολόγος Κρίσπιν Φίλιπς, που ανακάλυψε τις δυο πέτρες, τη μια με έναν χαραγμένο σταυρό και την άλλη με τα περίεργα σύμβολα, ανέφερε ότι αρχικά η ομάδα ξεκίνησε μια...μακρά φιλοσοφική συζήτηση ως το τι έπρεπε να κάνουν με τα ευρήματα, αφού αρχική αποστολή ήταν η αναστήλωση του τείχους στο προαύλιο της εκκλησίας.

Ο ιστορικός Τζον Ρίτσι δήλωσε ότι έβλεπε κάτι το μοναδικό, καθώς τα σύμβολα είναι αινιγματικά από μόνα τους. "Αυτά που είναι στη βάση μοιάζουν με ηλιακές πυξίδες των Βίκινγκς, ενώ οι δίσκοι στην κορυφή μοιάζουν να σχηματίζουν ένα κέλτικο σταυρό, αλλά με εγκοπές".

Οι ερευνητές χρονολογούν τα ευρήματα είτε στο 12ο είτε στο 13ο-14ο αιώνα. Ο ειδικός Ντέιβιντ Κόνολι πιστεύει ότι έχει άμεση σχέση με τη δίπλα εκκλησία, που ήταν το Κοινόβιο του Τάγματος των Ναϊτών στη Σκωτία. "Θα μπορούσε να είναι η ταφική επιγραφή κάποιου Ναΐτη, κάποιου Οσπιταλιέρου, ή τέλος πάντων κάποιου απλού ιππότη που ήθελε να ταφεί εδώ. Σε κάθε περίπτωση, τα σύμβολα που φαίνεται να χρησιμοποιούσε για...οικόσημο σίγουρα ήταν μοναδικά στο είδος τους!

Αμφιβολίες ωστόσο εγείρει ο ιστορικός Μάικλ Τέρνμπουλ, που δεν αμφιβάλλει για την ιστορικότητα του μέρους και την παρουσία Ναϊτών, αλλά αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα ευρήματα και την αυθεντικότητά τους.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια: