6 Νοεμβρίου 2009

16χρονος ανακάλυψε ερείπια από αρχαία βυθισμένη πόλη

Απίστευτη έκπληξη περίμενε τον 16χρονο Μάικλ Λε Κεν, όταν κολυμπώντας με αναπνευστήρα στην παραλία Μάλιεβικ του Μαυροβουνίου, όπου είχε πάει διακοπές με τους γονείς και την αδερφή του, βρήκε σε βάθος δυο μέτρων "έναν περίεργο βράχο". Ο...βράχος αυτός αποδεικνύεται τελικά ότι είναι τμήμα από ένα μεγάλο κτίριο ενός σημαντικού ελληνικού ή ρωμαϊκού εμπορικού σταθμού, που θάφτηκε κάτω από τα κύματα της θάλασσας μετά από σεισμό.

Όταν ο γιος τού είπε για την...ανακάλυψή του, ο Τσαρλς Λε Κεν, επαγγελματίας αρχαιολόγος, βούτηξε κι εκείνος στα νερά κι ανακάλυψε κολόνες πάνω σε πλίνθους διαμέτρου 90 εκ., μάλλον τμήμα αρχαιοελληνικού ή ρωμαϊκού ναού, βασιλικής ή άλλου σημαντικού δημόσιου κτιρίου. Σε μια ηλιόλουστη μέρα, οι κολόνες φαίνονται καθαρά από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά τα ερείπια (π.χ. αγγεία) έχουν μείνει άθικτα για εκατοντάδες χρόνια.

Βρετανική ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη Δρ. Λούσι Μπλου πρόκειται να αναλάβει την εξερεύνηση του σημαντικού αυτού ευρήματος: "Αν επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για υποβρύχιο ναό, το Μαυροβούνιο θα μπει στο χάρτη των αρχαιολογικών ανακαλύψεων", ανέφερε η ίδια.

Η περιοχή του Μαυροβουνίου γενικότερα βρίθει αρχαιολογικών θησαυρών που περιμένουν να έρθουν στο φως. Λίγο νωρίτερα το 2009, μια ομάδα ανακάλυψε τα ερείπια δυο ρωμαϊκών εμπορικών πλοίων στο βυθό του Κόλπου Κότορ, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Ο 16χρονος Μάικλ δήλωσε ότι από μακριά τα ερείπια του φάνηκαν σαν απλά βράχια που βρίσκει κανείς μες στη θάλασσα. Όταν όμως παρατήρησε καλύτερα το σχήμα τους, που ήταν κυλινδρικό, κατάλαβε πως επρόκειτο για κολόνες. "Αν δε βρισκόμουν συχνά κοντά σε αρχαία ερείπια και ανασκαφές, δε θα ήξερα κι έτσι απλά θα το αγνοούσα, χωρίς να το δω πιο προσεκτικά". Σε καλό του βγήκε, λοιπόν, να έχει πατέρα αρχαιολόγο!

via

Δεν υπάρχουν σχόλια: