4 Ιανουαρίου 2010

"Επίσημη πρώτη" για το αρχαιότερο βιβλίο της Σκωτίας

Για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία του, το αρχαιότερο βιβλίο στη Σκωτία θα εκτεθεί δημοσίως. Πρόκειται για το Κελτικό Ψαλτήριο, σε...μέγεθος τσέπης, το οποίο χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και περιέχει χειρόγραφους ψαλμούς στα λατινικά, διακοσμημένο με κελτικές και πικτικές εικονογραφήσεις.

Μέχρι τώρα, φυλασσόταν στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στο οποίο είχε καταλήξει από μια δωρεά το 17ο αιώνα, προσβάσιμο παρά μόνο σε ελάχιστους μελετητές μεσαιωνικών χειρογράφων. Ωστόσο, οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι στη διάθεση του κοινού για να επισκεφτεί τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου και να θαυμάσει από κοντά το ιστορικό αυτό κειμήλιο.

Το χιλιετές σχεδόν Κελτικό Ψαλτήριο θεωρείται η "σκωτσέζικη εκδοχή" του περίφημου Βιβλίου του Αββαείου Κελς στο Δουβλίνο. Περιέχει τους Ψαλμούς του Δαβίδ και διακοσμημένες εικόνες δράκων και άλλων πλασμάτων. Μυστήριο παραμένει η προέλευσή του, αλλά ειδικοί πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε από μοναχούς του νησιού Ιόνα των Εβρίδων, τους ίδιους που σχετίστηκαν με τη δημιουργία του Βιβλίου Κελς.

Διασώζεται σε σχεδόν άριστη κατάσταση, με ολοζώντανες τις κόκκινες, πράσινες, μωβ και χρυσές εικονογραφήσεις του, "μια πανδαισία χρωμάτων", όπως πολύ γλαφυρά εξέφρασε ο βιβλιοθηκάριος του Πανεπιστημίου Τζόζεφ Μάρσαλ, ο οποίος πίστευε ότι η δημιουργία του βιβλίου διατάχθηκε από κάποια σημαίνουσα προσωπικότητα της εποχής, όπως η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Σκωτίας.

images
via

Δεν υπάρχουν σχόλια: