2 Σεπτεμβρίου 2009

Στη μονή Αγίας Αικατερίνης στην Αίγυπτο χειρόγραφο από την αρχαιότερη Βίβλο του κόσμου

Στη βιβλιοθήκη της μονής της Αγίας Αικατερίνης στην Αίγυπτο ανακαλύφθηκε από τον ακαδημαϊκό Νικόλα Σαρρή ένα χειρόγραφο από την αρχαιότερη Βίβλο του κόσμου, όσο έψαχνε για φωτογραφίες και βιβλία του 18ου αιώνα.

Η έκδοση αυτή της Βίβλου είναι γνωστή ως Σιναϊτικός Κώδικας: πρόκειται για χειρόγραφο στα ελληνικά πάνω σε δέρμα ζώου. Η συλλογή είναι χωρισμένη και φυλάσσεται σε 4 διαφορετικά μέρη του κόσμου, όπως η Βρετανική Βιβλιοθήκη και η Μονή της Αγάς Αικατερίνης. Νωρίτερα φέτος ολόκληρος ο Σιναϊτικός Κώδικας "ανέβηκε" online και έγινε ψηφιακή συλλογή.

Ο Νικόλας Σαρρής, που ήταν μέλος της ομάδας της Βρετανικής Βιβλιοθήκης που ψηφιοποίησε τον Σιναϊτικό Κώδικα, αναγνώρισε τη χαρακτηριστική ελληνική γραφή του χειρόγραφου κι έτσι κατάλαβε ότι είχε βρει εκείνη τη στιγμή ένα άγνωστο κομμάτι του Κώδικα.

Πιστεύεται ότι το απόσπασμα είναι από την αρχή του πρώτου κεφαλαίου του Ιησού του Ναυή της Παλαιάς Διαθήκης. Κατά το 18ο αιώνα, μοναχοί χρησιμοποιούσαν τα χειρόγραφα αυτά από δέρμα για τη βιβλιοδεσία άλλων τόμων, επειδή δεν μπορούσαν να βρουν τότε τόσο ανθεκτικό υλικό γραφής.

via Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια: