9 Σεπτεμβρίου 2010

Αμφιβολίες για τον τάφο του ετεροθαλούς αδερφού του Μ. Αλεξάνδρου

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Μπρίστολ, του Μάντσεστερ και της Οξφόρδης ισχυρίζονται ότι ο τάφος του 4ου αιώνα π.Χ. στη Βεργίνα που έφερε στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη το 1977 και αποδόθηκε στον ετεροθαλή αδερφό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλιά Φίλιππο Γ' Αριδαίο της Μακεδονίας, μπορεί και να ανήκει στον πατέρα τους, Φίλιππο Β'.

Ο τάφος, μεταξύ άλλων εξαρτημάτων, όπως στρατιωτικό εξοπλισμό, χάλκινα και ασημένια κτερίσματα και χρυσά στεφάνια, περιείχε απομεινάρια από δυο σκελετούς, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, οι οποίοι είχαν αποτεφρωθεί, καθώς σε κοντινή απόσταση βρέθηκαν και στοιχεία που υποδεικνύουν ότι είχε στηθεί πυρά καύσης νεκρών.

Ο Dr Τζόναθαν Μάσγκρεϊβ και άλλοι συνάδερφοί του υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα δεν αντιστοιχούν με τις ιστορικές πηγές για τη ζωή, το θάνατο και την ταφή του Αριδαίου. Το ανδρικό κρανίο φέρεται να έχει μια ουλή στο δεξί ζυγωματικό και ασυμμετρία στη δεξιά πλευρά της ιγμορικής κοιλότητας, κάτι που αντιστοιχεί με τον τραυματισμό του Φίλιππου Β' στην πολιορκία της Μεθώνης το 355-354 π.Χ. και την απώλεια του δεξιού του ματιού.

Το χρώμα και τα θραύσματα των οστών δηλώνουν ότι αποτεφρώθηκαν προτού αποσυντεθούν λόγω ταφής. Ο Αριδαίος δολοφονήθηκε το 317 π.Χ. και τα λείψανά του πέρασαν από εκταφή και ταφή ξανά σε διάστημα 4-17 μηνών. Ωστόσο, η ύπαρξη της πυράς στο σημείο ταφής δηλώνει ότι η αποτέφρωση πραγματοποιήθηκε στη Βεργίνα και κατά τα ελληνικά ήθη της εποχής θεωρούνταν αδιανόητο να έρθει κανείς σε επαφή με κάποιο πτώμα σε αποσύνθεση.

Συν τοις άλλοις, πιστεύεται ότι ο Αριδαίος ετάφη μαζί με τη γυναίκα του, Ανταία-Ευριδίκη (περίπου 19 ετών όταν πέθανε), και τη μητέρα της, Κυνάνη, ωστόσο ο συγκεκριμένος τάφος που του αποδίδεται περιέχει λείψανα από δυο μόνο άτομα, από τα οποία η γυναίκα υπολογίζεται ηλικίας 20-30 ετών.

πληροφορίες για τον Φίλιππο Γ' Αριδαίο (Βικιπαίδεια)


via Bristol University Press Release


6 Σεπτεμβρίου 2010

Σανδάλια με κάλτσα στη Ρώμη!

Ενδυματολογικό έγκλημα; Λάθος αισθητική; Πόσες φορές ακόμη κι εδώ κάθε καλοκαίρι στα νησιά και στις πόλεις βλέπουμε τις κλασικές φιγούρες από τουρίστες με τα σανδάλια και την κάλτσα για τον ιδρώτα; Νέα ευρήματα από αρχαιολογικές ανασκαφές διεκδικούν την ενδυματολογική αυτή...επιλογή για τους Ρωμαίους!

Σε ερείπια στο Βόρειο Γιόρκσαϊρ της Αγγλίας βρέθηκε ένα καρφί από ρωμαϊκό σανδάλι, το οποίο φαίνεται να έχει απομεινάρια ινών, κάτι που υπονοεί τη χρήση ενδύματος τύπου κάλτσας. Περαιτέρω έρευνες στο εργαστήριο θα εξακριβώσουν την αλήθεια πίσω από την ανακάλυψη.

Ο αρχαιολόγος Blaise Vyner, μέλος της ομάδας πολιτιστικής κληρονομιάς στην αρχαιολογική ανασκαφή, δήλωσε: "Σίγουρα δεν μπορούμε να φανταστούμε τους Ρωμαίους να φοράνε κάλτσες...Πάντως μάλλον θα τις χρειάζονταν για να τριγυρνούν με σανδάλια, ιδιαίτερα μόλις θα άρχιζε να μυρίζει φθινόπωρο".

Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι!